Onderwijs

 

‘Vincent in Drenthe’

NIEUW!!                                                          
In 2023 is het 140 jaar geleden dat Vincent Van Gogh naar Drenthe kwam. We hebben hier een educatief erfgoed/kunst project voor ontwikkeld.

In dit project staan 8 thema’s centraal: het Van Gogh Huis in Veenoord, het Veenpark in Barger-Compascuum, de molen in Noord-Sleen, het hunebed D50, de schaapskudde in Benneveld, het kerkje en de herberg in Zweeloo en de Drentse taal, verwerkt in een lied met videoclip over Vincent van Gogh in Drenthe.

Deze thema’s worden geïntroduceerd via een vloggende achter-achterneef van Vincent van Gogh. Deze vlog filmpjes zijn opgenomen op bovengenoemde locaties. Naar aanleiding van deze thema’s kunnen de leerkrachten met de leerlingen van alle groepen aan de slag met behulp van lesbrieven.

Hierin zijn opgenomen:

  • De kunstwerken van Vincent van Gogh.
  • Achtergrondinformatie over het thema’s.
  • Verwerkingsideeën op gebied van beeldende vorming en erfgoededucatie, inclusief verdiepingslessen.
  • Een lied over Vincent in Drenthe, dat speciaal geschreven is en gezongen wordt door Martijje Lubbers.

Het project voldoet aan de SLO kerndoelen: 48 t/m 56 (Oriëntatie op jezelf en de wereld, Kunstzinnige oriëntatie)

Dit project wordt digitaal aangeboden en is vanaf april 2023 beschikbaar voor alle leerlingen van de basisscholen. Na het aanvragen van de licentie, kan de school gebruik maken van dit project voor een periode van 3 maanden.

Teamtraining vooraf?  Informeer naar de mogelijkheden.

Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met:
Martine Krekelaar (beeldcommunicatie), Gienus Woldring (acteur), Harm Dijkstra (journalist), Martijje Lubbers (zangeres), Iris Sijbom (videoclip), Bert Finke (voorzitter erfgoed Emmen/Coevorden), Gijsbert Six (schaapsherder), Karst Kuipers (molenaar van molen Albertdina), directie en medewerkers Veenpark Barger-Compascuum, medewerkers Van Gogh Huis Drenthe, eigenaars Herberg de Aelderstroom Zweeloo.Met steun van Compenta: cultuureducatie met kwaliteit, K&C Drenthe en Facet Emmen.

Belangstelling? Laat het me weten!

   

 

Lees hier meer over het  Hundertwasserproject

en het project Kandinsky, Kleur & Klank.

 

Australië, Aboriginal Art  

Marion Mencke onderwijsprojecten aboriginal art

Kunst uit Australië is heel bijzonder!
Hierin kun je verhalen lezen over de droomtijd van de oorspronkelijke bewoners.
De kinderen maken tijdens dit project verschillende kunstwerken en komen veel te weten over de cultuur en natuur in Australië. 
De oorspronkelijke bewoners staan erg dicht bij de natuur. Ze hebben een bijzondere band met de dieren. Veel van die dieren komen alleen in Australië voor, zoals de kangoeroe, de emoe, het vogelbekdier, de koala-beer en de Tasmaanse duivel. 
Dit project bestaat uit 7 themalessen die voor alle groepen van de basisschool uit te voeren zijn.
Het geheel wordt aangeboden in een mooie koffer met veel inspiratievoorbeelden, boeken. attributen en lessen voor alle groepen.
Voor meer informatie: neem contact op!