Onderwijs

In het onderwijs wordt veel van een leerkracht verwacht,  je moet kunnen lesgeven op allerlei verschillende vakgebieden. Maar iedere leerkracht heeft zijn eigen kwaliteiten. Mijn specialisatie ligt op het gebied van kunst, creativiteit en beeldende vorming. Ik inspireer graag onderwijscollega’s die hier voor open staan.  Denk b.v. aan een educatief kunstproject. Of een feestelijke dag met een workshop voor de kinderen en/of leerkrachten, jubileum/afscheid/opening.  Neem gerust contact op. In overleg maken we een passend plan voor jullie school. 

Deskundigheidsbevordering: Wil je als school voldoen aan de kerndoelen van het onderwijs?

Heb je als leerkracht of als team meer behoefte aan inspiratie, nieuwe technieken, creatieve lesideeën? Daar kan ik één of meerdere workshops voor aanbieden, waarmee je de volgende dag al in de klas mee aan de slag kunt. Ook goed te gebruiken voor invulling van ateliermiddagen op school. Hiermee bevorder je je eigen deskundigheid op het gebied van beeldende vorming op de basisschool.

Lees hier meer over het  Hundertwasserproject

en het project Kandinsky, Kleur & Klank.

 

NIEUW!!!
In 2023 is het 140 jaar geleden dat Vincent Van Gogh naar Drenthe kwam. De Thriantaschool in Emmen heeft mij gevraagd om hier een educatief erfgoed/kunst project voor te ontwikkelen. Thema: het leven en werk van de schilder Vincent Van Gogh en zijn kennismaking  met de Drentse natuur/cultuur rond 1883. Vanaf mei ’23 is dit project ook beschikbaar voor andere scholen. Belangstelling? Laat het me weten!  https://lnkd.in/eY-Dc-aF 

 

 

Aboriginal Art  (vernieuwd, nu schoolbreed  project !)Marion Mencke onderwijsprojecten aboriginal art

Kunst uit Australië is heel bijzonder! Hierin kun je verhalen lezen over de droomtijd van de oorspronkelijke bewoners en hun bijzondere dieren zoals de kangoeroe, emoe, vogelbekdier, koala-beertjes enz. De kinderen maken tijdens dit project verschillende  Aboriginal kunstwerk en komen veel te weten over Australië.

 


Circle Painting Atelier Marion MenckeCircle Painting

Een kleurrijk project waar kinderen en/of volwassenen van alle leeftijden samen aan kunnen werken. De cirkel is een basisvorm die we overal om ons heen zien. Iedereen mag zelf bepalen wat er in de cirkel te zien in. Schilder je binnen de cirkel je eigen wereld, of een wereld die verbinding maakt met de andere cirkels?  De mogelijkheden zijn divers. Maak je samen een kunstwerk  met meerdere deelnemers of juist een persoonlijk schilderij voor jezelf. Ook heel geschikt om te gebruiken als praktische opdracht bij groepsvorming. Verschillende materialen zijn mogelijk.


Onderwijsproject Schilderen als van Gogh

Schilderen als de kunstenaar Vincent van Gogh

De meeste kinderen zijn bekend met deze kunstenaar. Maar wat maakt zijn werk nou zo bijzonder? We gaan door de ogen van Vincent kijken naar kunst en maken daarna zelf een eigen “Van Gogh schilderij”.  
Thema’s kunnen zijn: “De zonnebloemen van Vincent” of “De sterrennacht”.

Vanaf april 2023 bied ik een nieuw educatief erfgoed/kunstproject aan : “Vincent in Drenthe”.  Belangstelling? Neem nu alvast contact op!

 


Kerststerren tekenen en schilderenKerstster maken workshop bij Atelier Marion Mencke

In deze workshop leren de kinderen met een hulpmiddel zelf sterren te tekenen met 5-6-7-8 of 9 punten. Deze workshop kan op meerdere niveaus worden uitgevoerd, van groep 1 t/m groep 8.


Rozetvenster tekenen en schilderenRozetvenster maken Workshop bij Atelier Marion Mencke

Een rozetvenster lijkt op een glas in loodraam. De kinderen tekenen en schilderen naar eigen ontwerp. Het rozetvenster wordt doorschijnend gemaakt. Als het licht er doorheen schijnt, is het eindresultaat prachtig. Prachtig om voor een raam/lichtbron op te hangen 

 

Het thema van de Kinderboekenweek 2021  “WORDEN WAT JE WILT” vraagt van de kinderen om te dromen over later. Wat en hoe zie je jezelf als volwassen? We gaan in deze workshop een hoed, helm, pet, muts, of kroon op zetten en laten zien hoe we er graag uit willen zien. Speelse workshop waarin portretten met hoofddeksels geschilderd worden en veel plezier voorop staan.