Onderwijs

In het onderwijs wordt van een leerkracht verwacht, dat je kunt  lesgeven op allerlei verschillende vakgebieden. Maar iedere leerkracht heeft zijn eigen kwaliteiten en die wil je graag volop benutten. Mijn specialisatie ligt op het gebied van kunst, creativiteit en beeldende vorming. Ik denk dat ik daar onderwijscollega’s mee kan helpen. 

Wil je een kunstproject op school uitvoeren, of zijn er vragen over bepaalde technieken: ik help je er graag mee. Wil je advies op maat, neem gerust contact op. Hieronder een greep uit de mogelijkheden.

Informatie over het Hundertwasserproject: zie Kunstproject voor het basisonderwijs

Voor de volgende projecten kom ik graag naar de (brede) school voor de uitvoering:

Filosoferen over kunst met kinderen?

Ja dat kan! Ik bied korte lessen kunstbeschouwing aan die voor alle groepen in het onderwijs te gebruiken zijn.

Zie het als een zinvolle en leuke aanvulling op ons onderwijs. Je hoeft zelf geen kunstkenner te zijn om met kinderen over kunst te praten.
Het doel is:
Kinderen leren veel door te kijken, te benoemen wat ze zien en te reflecteren op kunst.
Ze oefenen in spreken/ luisteren, vergroten woordenschat en krijgen meer kennis over het verhaal dat de kunstenaar wil vertellen in een kunstwerk.  

Door naar kunst te kijken, leer je ook dat iedereen verschillend is, maar dat ieders mening gerespecteerd wordt.  Het past binnen de kerndoelen 54-55-56 van “Kunstzinnige Oriëntatie”.

Aboriginal ArtMarion Mencke onderwijsprojecten aboriginal art

 

Kunst uit Australië is heel bijzonder! Hierin kun je verhalen lezen over de droomtijd van de oorspronkelijke bewoners en hun bijzondere dieren zoals de kangoeroe, emoe, vogelbekdier, koala-beertjes enz. De kinderen maken in deze workshop een eigen Aboriginal kunstwerk en komen veel te weten over Australië.


Circle Painting Atelier Marion MenckeCircle Painting

Naar een idee van Hiep Nguyen. Een mooi project waar kinderen van alle leeftijden samen aan kunnen werken. Een van de mogelijkheden is een groot kunstwerk voor in een gang, grote ruimte of om de plafondplaten in de klas mee te vervangen. Maar ieder kind kan ook zijn/haar eigen schilderij op doek maken.


Schilderen als de kunstenaar Wassily Kandinsky

Deze kunstenaar was een van de eerste abstracte schilders. Hij maakte graag gebruik van geometrische vormen, veel kleur en zich liet inspireren door muziek.  Om een kunsteducatie project te kunnen ontwikkelen heb ik scholen nodig die hier interesse voor hebben. 

Lijkt je dit als school/directie/interne cultuur coördinator interessant? Neem dan contact op met mij.

 

 

Schilderen als de fantastische Jeroen Bosch

Schilderen als de fantastische Jeroen Bosch

Jeroen Bosch had heel veel fantasie! In zijn schilderijen zie je de wonderlijkste figuren.
Alles is  mogelijk, je kunt het niet zo gek bedenken!


Onderwijsproject Schilderen als van Gogh

Schilderen als de kunstenaar Vincent van Gogh

De meeste kinderen zijn bekend met deze kunstenaar. Maar wat maakt zijn werk nou zo bijzonder? We gaan door de ogen van Vincent kijken naar kunst en maken daarna zelf een eigen “Van Gogh schilderij”.


Portretschilderen een van de onderwijsprojecten van Atelier Marion Mencke

Portret schilderen

Maak een schilderij van jezelf zoals je er graag uit wilt zien. Wat is je talent? Wie wil je graag zijn? Schilder zoals je jezelf graag zou willen zien!


Kerststerren tekenen en schilderenKerstster maken workshop bij Atelier Marion Mencke

In deze workshop leren de kinderen met een hulpmiddel zelf sterren te tekenen met 5-6-7-8 of 9 punten. Deze workshop is ook leuk om met een aantal volwassenen te doen.


Rozetvenster tekenen en schilderenRozetvenster maken Workshop bij Atelier Marion Mencke

Een rozetvenster lijkt op een glas in loodraam. De kinderen tekenen en schilderen naar eigen ontwerp. Het rozetvenster wordt doorschijnend gemaakt. Als het licht er doorheen schijnt, is het eindresultaat prachtig.


Tekening bij de lessen voor de Kinderboekenweek

Kunstlessen over vriendschap

Geschikt voor alle leeftijden. Suggesties voor andere thema’s zijn welkom. In overleg is veel mogelijk!