Kunstproject Kandinsky voor het basisonderwijs

 

Project: Kandinsky, KLEUR & KLANK

 

Kunstproject  

Kinderen maken kennis met de abstracte kunst van de kunstenaar Kandinsky. Deze kunstenaar liet zich inspireren door klanken en ritmes in de muziek. Zo ontstonden mooie composities met veel verschillende vormen en kleuren.

Dit project wordt aangeleverd in een kleurrijke kast in de vorm van een contrabas, met instrumenten en kant-en-klare educatieve kunstlessen; zowel digitaal als in een mooi gebonden boek. De instrumenten worden door de kinderen gebruikt tijdens de teken/schilderlessen. Waar mogelijk wordt een muzikant uitgenodigd om muziek te maken tijdens één van de lessen. In de kast zitten eveneens cd’s, een doos met abstracte vormen/kleuren, prenten- en informatieve boeken, blauw knuffelpaard (verwijzing naar Der Blaue Reiter).

De kunstlessen kunnen gekoppeld worden aan het vakgebied muziek, techniek (zelf foto’s maken en bewerken), talentontwikkeling en sociaal/emotionele vorming.

Er zijn 10 verschillende opdrachten. De leerkrachten maken zelf een keuze uit deze lessen die geschikt zijn voor alle groepen in het basisonderwijs. Het project voldoet aan de kerndoelen 54, 55 en 56.

Er zijn mogelijkheden voor individuele opdrachten waarmee een tentoonstelling in te richten is. Er zijn ook groepsopdrachten waarbij samenwerking, reflecteren, groepsvorming aan bod komen.

Een mooi project, voor een creatieve en kunstzinnige ervaring!

Kerndoelen

De projecten wordt ondersteund door Compenta (cultuureducatie met kwaliteit) en sluit aan bij de kerndoelen:

  • Kunstzinnige oriëntatie en oriëntatie op jezelf en de wereld, 
  • Filosofie m.b.t. mens en samenleving, 
  • Ruimte, natuur en techniek.

Praktische informatie 

De projecten worden geleverd in een mooie kleurrijke kast en kan door de school gehuurd worden.
Voorafgaand aan het project kan de school kiezen voor een uitleg van 60 minuten of een workshop. De lessen kunnen daarna door de leerkrachten zelf gegeven worden